Creu que fins fa poc estava situada en el seu emplaçament inicial, al peu de l’inici de la pujada al santuari de Rocaprevera de Torelló.
L’any 1954 l’arquitecte Josep Maria Pericas va dissenyar una creu que tenia la base piramidal feta amb còdols de riu. A sobre hi ha una base de pedra que porta una inscripció referent a la “Santa Missió” i amb la data de 1954. La columna, de pedra, culminava amb un capitell decorat amb relleus d’inspiració déco i a sobre s’hi situava la creu llatina feta en metall.
L’any 2018 una bretolada va fer malbé l’estructura, a l’hora que una petita corrent d’opinió crítica va aconseguir la seva retirada. Costa entendre que una opinió relacionada amb la simbologia i context religiós pugui passar al davant de la valoració d’una obra escultòrica única del mestre Pericas.
La qüestió és que mentre es discutia una nova ubicació la escultura va anar a parar a les dependències municipals, amb tant mala fortuna que el bonic capitell va desaparèixer. Bé, tanta incompetència només fa mal pensar per saber on deu haver anat a parar.
La qüestió és que la decisió d’una ment il·luminada finalment l’ha fet fora del seu emplaçament original i sense el capitell ni la base de còdols -no s’ha tingut la dignitat de reparar l’obra- s’ha col·locat en un racó al costat nord del santuari de Rocaprevera. Tot plegat un desgavell lamentable
La Santa Missió era un conjunt de prèdiques, lliçons doctrinals i exercicis pietosos que eren fetes amb una durada aproximada de deu a quinze dies, en una parròquia o localitat per un o varis sacerdots, anomenats missioners, per tal d’adoctrinar els fidels en el decurs d’unes jornades.
Tot i que el nom i la pràctica són molt antics, les creus que podem trobar avui en dia són majoritàriament construïdes en el segle passat. Després de la guerra civil espanyola la Santa Missió es va fomentar de manera especial per part de la dictadura franquista i indirectament es va convertir en una exaltació del nacionalcatolicisme promogut pel règim.
Així els fidels acudien a les esglésies de forma massiva a escoltar els sermons dels sacerdots. Les dones havien d’acudir amb mantellina negra al cap, les cames tapades amb mitges i màniga llarga i, els homes, si duien barret o boina se l’havien de treure.
Com a record de l’esdeveniment, en moltes parròquies o localitats es van construir creus testimonials, amb la data en que es va portar a terme La Santa Missió.
Terme Municipal:
Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
ubicació inicial:
X: 438863
Y: 4654862
ubicació actual:
X: 438767
Y: 4654720
Altitud:
ubicació inicial: 516 metres
ubicació actual: 534 metres