Hi ha indrets on l’entorn és màgic, i aquest n’és un d’ells. La panoràmica que envolta l’Agullola de Rupit és un d’aquells grans espais que la natura ens regala, i on cal anar. És carai de bonic.
Constitueix una talaia insuperable que domina bona part del Collsacabra, la Selva i tots els congostos de les Guilleries, així com també els pantans de Sau i de Susqueda.
Situada just al final del pla de Fàbregues, la muntanya té un característic penyal separat de la cinglera i vertical per totes les cares anomenat l’Agullola Grossa.
La seva característica figura és visible des de molts punts del Collsacabra i de les Guilleries, i és un dels símbols identitaris de Rupit.
Apareix mencionada en un capbreu del senyor dels castells de Rupit i Fornils datat l’any 1379 amb el nom de “Roca d’Aguilera” o “Guilera”. Posteriorment, l’any 1604 apareix escrit com “la Guyola”. Aquestes referències poden ser conseqüència de la confusió que hi ha entre els noms derivats d’àguila i d’agulla.
La via d’escalada a l’Agullola de Rupit va ser oberta per primera vegada el 8/11/1934 per Pere Danés i Ramon Vinyeta, ambdós de Torelló. Es tracta d’una escalada històrica, ja que consta com la primera escalada osonenca. La segona ascensió a aquesta agulla no va ser fins al 8/5/1941, a càrrec de E. Domènech, J. Vila i J. Bofill.
la llegenda del gegant de l’Agullola
Antigament, la regió estava assolada per la presència d’un cruel gegant que robava bestiar i espantava la gent, arribant al punt de matar alguna persona. La gent de la contrada, esporuguida, invocà l’ajuda divina i Déu els envià l’arcàngel Sant Miquel per desfer-se del gegant, que no era altre que el dimoni. Un dia, Sant Miquel i el gegant iniciaren una lluita aferrissada que, finalment, guanyà el sant. Abans de tornar a l’infern, el gegant va posar un peu damunt del cingle del Far i l’altre al pla Boixer, clavant la seva espasa damunt del cingle de Sant Joan de Fàbregues, que es partí formant la penya de l’Agullola. Finalment, el gegant es llançà a l’interior del gorg de la Trapa, sota el salt de Sallent, i per aquest forat es per on el dimoni, vençut i esporuguit, s’esmunyi cap a l’infern.
Terme Municipal:
Rupit i Pruit
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 457250
Y: 4650401
Altitud:
921 metres
video