El topònim Mogrony, avui més conegut com a Montgrony, apareix documentat des de l’any 887 sota les formes de Mogoronio (887), Mucronio (899), Mocroneo (920) o Mochoronio (928).
L’església de Sant Pere de Montgrony està documentada des de l’any 899, en un precepte de l’emperador Carles el Simple, que confirmà totes les possessions del monestir de Sant Joan de les Abadesses, entre les quals hi havia la “cella Mucronio cum finibus et adiacentis suis”. L’any 906 torna a aparèixer la cel·la, ja amb funcions parroquials: “cellam quoque qui dicitur Mucronio cum subjuncta sibi parroechia“.
L’existència de l’església i la seva dedicació a sant Pere consten ja fefaentment l’any 920 en una donació de terres que feu el prevere Teodored.
L’església primitiva fou totalment renovada a partir de la segona meitat del segle XI, i la nova església no fou consagrada fins a l’any 1138.
L’església de Sant Pere juntament amb altres possessions del monestir de Sant Joan de les Abadesses fou usurpada l’any 1017. El 23 de gener de 1377 l’abat de Sant Joan la va recuperar quan Pere Galceran de Pinós li vengué les seves possessions a diversos llocs, entre ells la vall de Gombrèn i la parròquia de Sant Pere de Montgrony.
L’any 1668 l’església fou destruïda en part. El procés d’abandonament fou accentuat el segle XIX, fins que l’any 1880 el bisbe de Vic, Josep Morgades, emprengué la seva recuperació que culminà l’any 1915, amb el bisbe Torras i Bages, i amb la restauració definitiva que fou dirigida per l’arquitecte Josep Maria Pericas.
Fou novament restaurada l’any 1958, per la Diputació de Girona.
És un edifici d’una sola nau, amb una capçalera a llevant, formada per tres absis en trèvol, dels quals destaca poderosament el central. La porta s’obre a la façana de migjorn i és aixoplugada per un atri cobert de construcció tardana. La nau central és coberta amb una volta de canó. A la façana meridional hi ha situat un campanar d’espadanya amb dos ulls, de proporcions molt esveltes.
Provinents d’aquesta església, al Museu Episcopal de Vic es conserven dos laterals d’altar pintats amb la representació de sant Pere i sant Pau.
Al Yale University Art Gallery dels Estats Units, es conserva una imatge de majestat romànica, de talla amb mostres de policromia, damunt una creu policromada que consta catalogada com a procedent d’aquesta església. Tot i que l’any 2014, un estudi d’investigació promogut pels conservadors del MNAC l’atribueix al Crist Majestat andorrà de Sant Miquel de Prats.
Donada la seva antiguitat, crida molt l’atenció els pocs goigs localitzats relacionats amb aquesta església.
En canvi, sí que trobem editades una bona colla de postals de tot el conjunt d’edificacions del santuari.
Terme Municipal:
Gombrèn
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 424601
Y: 4679750
Altitud:
1.408 metres