Ben curiosa la història d’aquesta ermita de Sant Vicenç de Verders. Vaig saber d’ella arrel d’una visita a l’Arxiu Gavín ubicat al monestir de Les Avellanes, a Os de Balaguer, comarca de la Noguera. L’Arxiu Gavín està considerat un dels arxius documentals particulars de cultura popular i religiosa més grans d’Europa. Hi vaig ser per un intercanvi de Goigs (en tenen una col·lecció de més de 24.000). Relacionat amb l’Arxiu Gavín és rellevant l’important treball realitzat entre els anys 1977 i 1997 pel Sr. Josep Maria Gavín (1930-2023) amb l’edició de 29 volums amb l’inventari de totes les esglésies i ermites de Catalunya.
Va ser l’actual arxiver, en Josep Sansalvador Castellet qui al saber que veníem d’Osona ens va parlar de la història de Sant Vicenç de Verders tot manifestant la seva inquietud per saber si amb la important baixada del nivell de l’aigua del pantà de Sau, donada la persistent sequera del 2023, s’hagués donat la possibilitat de poder situar amb exactitud les seves restes sobre el terreny. Va explicar que es tractava d’una petita església romànica ubicada a la riba esquerra del riu Ter, al terme d l’Esquirol, que l’any 1963 va quedar completament anegada per les aigües del pantà de Sau i que l’any 1974 aprofitant un persistent període de sequera que va provocar una important baixada del nivell de l’aigua, l’ermita fou desmontada gairebé peça a peça i tornada a construir al Parc de Can Deu de Sabadell per part del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona, sota les ordres de Camil Pallàs.
El motiu pel qual se li donar aquesta nova ubicació va ser, segurament, pel fet de qui aleshores costejava la despesa del trasllat era la Caixa d’Estalvis de Sabadell.
Ens va mostrar unes imatges fotogràfiques dels anys 1980/90 d’on, més o menys, ell considerava es podia trobar l’emplaçament original de l’església, a la fondalada de sota Sant Pere de Casserres, al marge esquerra del riu Ter i en terme de l’Esquirol..
Ha estat laboriós, pel desconeixement del terreny i la poca informació trobada a les xarxes, ubicar-la sobre el terreny. Finalment, una vegada trobat l’accés des de l’Esquirol, s’ha pogut constatar la certessa de la informació facilitada pel Sr. Sansalvador.
Pel que fa a l’església, també nomenada Sant Vicenç Sarriera, està documentada des del segle XI. Al segle XIII ja figura com a parròquia. Des del segle XVII era utilitzada com a magatzem de la casa de Verders, que es trobava enganxada, paret amb paret, al seu costat.
Terme Municipal:
L’Esquirol
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 445830
Y: 4649661
Altitud:
402
video
trasllat de l’església anys 1973/1974
Quan l’any 1962 es va construir la presa de Sau, l’ermita de Sant Vicenç de Verders aleshores convertida en el magatzem de la casa de pagès de Verders va quedar submergida sota les aigües. A finals de 1973 i inicis de 1974, aprofitant el baix nivell de les aigües va ser desmuntada pedra a pedra i reconstruïda al bosc de Can Deu, a Sabadell.
Les obres es van fer amb l’ajuda econòmica de la Caixa d’Estalvis de Sabadell sota la direcció de l’arquitecte Camil Pallàs, del Servei de Catalogació i Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona.
Terme Municipal:
Sabadell
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 423575
Y: 4603486
Altitud:
254 metres