La trobem situada al torrent que va paral·lel a la carretera pavimentada que puja cap a les cases de les Lloses i Casademunt. Si deixem el cotxe en un primer revolt molt tancat d’esquerres, abans d’arribar a una bassa, d’allà mateix podrem agafar un corriol poc marcat i molt embardissat que en unes desenes de metres planers ens hi durà de dret. També s’hi pot accedir baixant des de la casa de les Lloses. Cal dir que és una de les més petites i menys conservades que hem visitat.
Ramon Vinyeta comenta en el seu llibre sobre Vidrà que “el pagès de les Lloses m’informà que al seu dessota hi havia una balma que havia estat habitada molts anys enrere. Al dir-li que el nom Lloses era molt significatiu i que podria ser originat per l’existència d’una tomba o sepultura, em contestà que havia sentit dir que allí a prop hi havia hagut un cementiri. Explorat tot l’indret, no vaig trobar cap rastre. Vaig deduir que podria haver existit un dolmen però que essent un destorb per als conreus, s’hauria destruït com ha ocorregut en molts altres llocs“.
Sense cap tipus de resta de la qual es pugui dir que havia estat habitada, és una cavitat petita, humida i amb grans blocs de pedra caiguts pels voltants. Antigament tenia molta més fondària i era més alta, però l’esfondrament d’una part important del sostre i de tots els murs n’han variat molt el seu aspecte.
A Vidrà, però, encara hem pogut trobar gent que recorda haver-hi vist les restes de construcció que servien com a cort improvisada de les vaques, un dels motius que també van contribuir al seu enderroc, ja que quan feia calor els agradava molt d’entaforar-s’hi.
Font: revista 855
Autors text: Jordi Torruella, Núria Capdevila i David Vilaseca
Terme Municipal:
Vidrà
Coordenades UTM:
Sector: 31T
X: 444134
Y: 4664282
Altitud:
926 metres