Santuari situat al massís de Rocacorba, en un cim i dalt d’una roca que els elements climatològics i la seva erosió geològica l’hi han donat una forma singular. La seva alçària de 929 metres el fan un mirador extraordinari.
Els seus orígens corresponen a un primitiu castell -desaparegut l’any 1495- del que només se’n conserven escasses restes. Els seus fonaments estan reaprofitats en les edificacions actuals. Durant les obres de restauració fetes a l’església l’any 1980, aparegué l’estructura romànica de l’edifici, que havia estat amagada per les obres fetes durant el segle XVIII.
La seva existència consta en el document de cessió que l’any 1161 Berenguer de Rocacorba, la seva muller Flors i llur fill Berenguer feren al bisbe de Girona Guillem de Peratallada de les exaccions que tenien sobre l’església de Santa Maria. Fou aleshores quan l’església i el castell passen a ser possessió del bisbe de Girona.
Al segle XIV l’edifici estava en molt bon estat. Es reformà l’església afegint altars i capelles, ja que l’any 1420, a més de l’altar major consta que hi havia altars dedicats a Sant Salvador i Santa Bàrbara.
Els terratrèmols de l’any 1428 devien destruir totalment l’església perquè en la visita pastoral que hi tingué lloc l’any 1432 així es feu constar. Aleshores i en el mateix lloc s’hi va fer una petita construcció per tal d’aixoplugar un altar dedicat a Santa Maria.
Al segle XVIII s’hi va fer una restauració. Es va construir un cambril per a mostrar la imatge de la Mare de Déu de Rocacorba -una talla gòtica del segle XIV que es conserva al Museu d’Art de Girona-, i tres altars més.
Al costat de l’església hi ha adossada una hostatgeria.
Narcís Camós en el seu llibre Jardin de Maria, plantado en el principado de Cataluña (1657), capitol VI, pàg. 103, la descriu així:
“A un monte muy alto que dista cerca de dos leguas de la Ciudad de Gerona enriqece una Iglesia dedicada al triunfo de la gloria Maria, la qual si por la disposición del puesto que tiene por sus extraordinarias peñas es aspero en su subida (por lo qual se llama de Rocacorba junto consu monte) queda toda via deleytable por la Imagen que tiene desta gran Señora colocada, en su cumbre, regozijandose mucho los fieles que suben à visitarla con devocion, considerándola como exaltada sobre todos los coros de los Angeles; como por las excelencias que allí tiene, la contempla el Cardenal hugo, declarando della aquellas palabras del Eclesiastico : inter benedictos benedicetur, sobre las quales dize. Mira pues que el señor alaba á la Virgen, y la honra: el pueblo la glorifica: la Iglesia la exalta; la virtud angelical la glorifica: la muchedumbre de los santos en su especulacion se apacienta; todos los elegidos prosiguen la causa de su salud con acción de gracias: y los benditos padres se alegran de verla levantada sobre si, y de tenerla cerca desi.
Teniendo pues tantas excelencias esta gran Señora es visitada su Imagen en este monte, donde fue descubierta como sabe el Cielo, cuyas noticias quedaron muy cortas paralos hombres, no obstante que aunque no se sepa por menudo, da todavia muy buen testimonio de su invención una cueva harto honda que hay un pedacico de camino lexos de su Iglesia: en la qual se dize comúnmente, que fue hallada, y amas desso se llama, la cueva de nuestra Señora, donde acuden con grande devoción los fieles.
Es en fin muy devota, y obra Dios por ella muchos milagros: por lo qual es muy frequentada de muchos fieles, de entre los quales andan processionalmente todos los años los de la calle llamada dels Canadés de la Ciudad de Gerona el dia de su Natividad, que es la fiesta mayor de su Iglesia”.
Terme Municipal:
Canet d’Adri
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 474157
Y: 4657306
Altitud:
929 metres