Creu romànica, de procedència desconeguda
Autor: tallers de Vic
Any: segon o tercer quart del segle XII
Ubicació: l’original s’exposa al Museu Episcopal de Vic (MEV 1609)
Mides: 178 x 140 x 3,5 centímetres
Tècnica: fusta d’alba policromada
Creu romànica d’una bellesa extraordinària. Tot i que es mostra exposada conjuntament amb la majestat de Sant Boi de Lluçanès, res hi té a veure. Les dues obres han estat associades, semblaria, en algun moment posterior a la seva entrada a començaments del segle XX al Museu Episcopal de Vic.
Tal com expliquen des del mateix MEV: “La iconografia del Crist en Majestat prové molt probablement del text de l’Apocalipsi que descriu la visió de Jesucrist triomfant, vestit amb la túnica, vingut a la terra per salvar la humanitat. Està a la creu on sol haver-hi representades les figures de la Mare de Déu i sant Joan, i els símbols dels evangelistes als extrems. Aquesta representació iconogràfica va ser molt popular al Rosselló i a la resta de Catalunya; de fet, segons mossèn Gudiol es té constància que a la Catedral de Vic es va venerar una Majestat fins al segle XVIII.
Aquesta creu és de procedència desconeguda i al Museu s’exposa conjuntament amb la figura del Crist amb la voluntat d’ajudar a comprendre aquesta representació iconogràfica.
A la part superior de l’anvers hi ha la representació del sol i la lluna i restes de les figures de la Mare de Déu i sant Joan als extrems. Al revers hi ha la figura de l’anyell de Déu al centre i els símbols de l’àliga de sant Joan, el lleó de sant Marc i el bou de sant Lluc.
La creu original de la majestat de Sant Boi de Lluçanès es conserva molt fragmentada, i s’exposa actualment a les galeries d’estudi del Museu”.