Podem trobar les poques restes que queden del castell de Cornil a l’anomenat Puig de la Força, que és un cingle que forma una illa, separada de la cinglera de Tavertet per un petit istme.
Les primeres notícies d’aquest castell es remunten a l’any 971, quan Adal i la seva muller Gisclavara vengueren a Esclua la part que tenien d’una peça de terra situada al comtat d’Osona, al castell de Cornil, al Roser.
A partir d’aquesta data les compres-vendes i altres notícies encara esmenten el castell de Cornil, que es continuà anomenant així fins al segle XI, que es perdé el nom de manera total, i fou substituït pel nom de Vall de Sau.
De l’antiga edificació en queden ben poques restes. Al punt més alt de l’indret hi ha les restes (aprox. 3 x 3 metres) del que podria ser la base de la planta quadrada d’una torre.
També uns petits panys de mur situats just a l’istme, únic indret vulnerable de la fortificació perquè la resta és tot cinglera.
Just a sobre de les restes d’aquests panys de mur s’hi pot trobar un forat excavat en la roca, una mena de cisterna, que la tradició ha convertit en l’antiga presó de la fortalesa.
Segons la llegenda en aquesta presó el bandoler Serrallonga i els seus haurien tingut amagat l’amo de can Bac de Collsacabra, quan el varen segrestar per a demanar-ne un rescat:
“L’amo del Bac de Collsacabra tornava a Pruit acompanyat pel rector d’aquesta parròquia. Després d’acomiadar-se del capellà i prop de la casa del Bac, en un lloc conegut com a roures de l’amo, un escamot de trabucaires d’en Serrallonga el segrestà. Varen dur-lo al castell de Cornil, situat sobre el Puig de la Força de Tavertet, tancant-lo dins la presó, i, un cop fet això demanaren un rescat d’una mesura rasa d’unces d’or.”
Font: Serrallonga 1640
Terme Municipal:
Tavertet
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 449357
Y: 4647848
Altitud:
740 metres